Barice

                         

Stranicu uređuje:      MILOŠ MRDAK

Ovo je stranica za predstavljanje sela Barice

Ovde možete videti najlepše slike koje se mogu  videti

Pogled koji puca u daljine i beskraj, koje ostavljaju bez daha i bez reči…

 SKRIVENA LJEPOTA NAŠIH SELA

BARICE

     BARICE - TEXT - OBRADA: MILOŠ MRDAK. M10Na brdovitom prostoru imeđu rijeka Tare, Ljuboviđe i Ćehotine, nalazi se nekoliko planinskih sela među kojima i selo Barice. Živopisan predio prosječen rečnim vodotokom i pritokama – potocima, sa svojim malenim dolinama, živopisan je predio gdje se smjenjuje ambijent zelenih livada i četinara prošaran kraškim predjelima.
Najljepši opis sela Barica nalazimo kod onih iseljenika koji su sticajem istorijskih okolnosti napustili zavičaj i zaokupljeni snažnim emocijama nostalgije opisali zavičaj najfinijom lirikom. No, kako su jezik i riječi ljudsko ovladanje a živopisni predjeli sela Barica božije sazdanje, to ni najljepši nizovi bisernih riječi ne mogu dosegnuti njihovoj ljepoti. Samo još ljepota žene može doskočuti dubini ljudskog oka i njegove duše. Ljepota je prolazna, svijet je vječan, bar sa stanovišta prolaznosti ljudske civilizacije i života na Zemlji. No gle čuda! I ti divni predjeli, dar božiji i majke prirode, počinju blijedjeti u ljepoti ljudskog doživljaja. Čovjek kao vrhunac stvaralaštva života, utisnuo je svoj trag u oblikovanju pejsaža zelenih livada i pašnjaka, njiva i voćnjaka, sela i zaselaka. Vrijeme okreće svoj točak po drumu koji nazivamo lentom vremena, usijeca nove brazde života, dok one iza sebe ostavlja i vidu traga koji iščezava. Naiđoše tako vremena drugačija od svih do sada, rijeka života koja zapljuskivaše sve obale seoskog života pretvori se u rijeku ljudi koji napustiše seoska ognjišta i sliše se u velike ljudske mravinjake koje nazivamo gradovima. Nepokošene livade poslije tople ljetnje kiše sve manje bliješte rosom na njenom cvijeću a žbunje sakri utabane puteljke kroz žume i proplanke a bogaze ustupiše svoje mjesto širokim magistralama kojima odli rijeka ljudi.
Fragmente tradicionalnog života sve češće nalazimo u sjećanjima i jednako nam se čini da „stara dobra vremena“ nemaju pandam u budućnosti. Heroji svoga doba, malobrojno prorijeđeno stanovništvo, čelične volje, imuno na sve slabosti ljudske, odolijeva samoći, starosti i nedostatku nježnosti i intime drži teški teret života na svojim slabašnim plećima odolijevajući mu snagom duha koji hrani naletima mladalačkih impulsa koji dopiru iz sjećanja minule prošlosti. Hraneći njime i nadu da uhvatiti korak s vremenom, okreću glavu od saznanja da svi jednoga dana padamo pod rudu neumoljivog točka vremena koji nas gazi i odmiče ostavljajući nas u daljini zaborava.

Veselin Mrdak

Nazad na vrh

Milovan

Nema opisa

Ostavite odgovor

Next Post

Pali

Ned nov 17 , 2019
Na ovoj stranici upoznat će te selo Pali  

Možda ti se svidi

Milovan

Vlasnik i administrator sajta.

Milovan

Vlasnik i administrator sajta. Kontakt sa članovima.

Mira

Pomoćnik administratora

Mira

Pomoćnik i urednik za administraciju i realizaciju slike i texta.

Milica

Pomoćnik administratora

Milica

Pomoćnik za administraciju i prikaz audio i video materijala.

 

New Report

Close

Skoči na traku sa alatkama