OVO JE STRANICA ZA STVARI KOJE POLAKO NESTAJU

RAZBOJ ZA TKANJE

Ovo je razboj za tkanje PROIZVODA OD VUNE. Ovce polako nestaju sa prostranih planinskih pašnjaka, pa i ova sprava polako odlazi u zaborav. A dekice, ponjave, krpare, ćilimi, se sve ređe mogu videti u seoskim domaćinstvima. Šare na radovima tkalja su zavisile do maštovitosti vrednih tkalja.

 
 
Razboj za tkanje
Šporet 1

ŠPORET NA DRVA "BOSANAC"

Stari šporet na čvrsto gorivo – drvo, takozvani „bosanac“ Ovakve šporete je u Bijelom Polju pravio vrsni majstor Tomić. Bilo je to u vremenu tokom šezdesetih, i sedamdesetih. Sećam se ja i dobre stare furune, napravljene od limenog bureta u kojem je bio katran, e pa to su bila vremena za kojima se mnogi od nas sa tugom sećaju… Pa evo , ono kada su i šibice bile nekako retke i kada se u bosanca zapretalo malo žara, i eto ujutru se lako ložila vatra….

 

VLAČARA

Kasnije su se pojavile vlačare, sa pogonom na vodu. Građene na potocima i rečicama, i bile su odlična zamena mukotrpnom ručnom češljanju vune.

OBRADA VUNE - GREBENE.

Grebene – stara alatka za češljanje vune. Često su ih koristile žene za tu namenu na seoskim poselima i prelima, naročito u dugim zimskim noćima.

Grebene za češljanje vune.

Savour Your Next Holiday

Čarape

Vunene čarape. Kao nekada, a da li ovo još neko nosi? Ja sam ih nosio i bio srećan u njima.

The Best Experience Ever

"Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo"
Chris Jones
Travel Blogger

Milovan

Vlasnik i administrator sajta.

Milovan

Vlasnik i administrator sajta. Kontakt sa članovima.

Mira

Pomoćnik administratora

Mira

Pomoćnik i urednik za administraciju i realizaciju slike i texta.

Milica

Pomoćnik administratora

Milica

Pomoćnik za administraciju i prikaz audio i video materijala.

 

Skoči na traku sa alatkama